BIO Tejkefir szemek 1g szárított (kefir indító kultúra) KEFIRKO®

5700 Ft

Összetevők: Szárított tejkefir szemek (organikus termelésből)
Minőségét megőrzi: Bontatlanul a tasak tetején jelzett dátumig. (gyártástól számított12 hónapig)
Felhasználás: Felbontás után azonnal,
A tasak 1 adag indító kultúrát  tartalmaz
Tárolás: Száraz, hűvös helyen.
Allergének: A termék tejet tartalmaz. Minden fermentált élelmiszer nyomokban alkoholt és hisztamint tartalmazhat
Figyelmeztetés: Kérje orvosa tanácsát, mielőtt kefirt készít gyerekeknek, szoptató anyáknak, várandós nőknek, vagy speciális diétán lévőknek

Készleten

Cikkszám: 3830063020397 Kategóriák: , Címkék: , ,

Hasznos útmutató

Hogyan aktiváljuk a szárított tejkefir szemeket?

SZÁRÍTOTT TEJKEFIR szemek

Összetevők: szárított tejkefir szemek organikus termelésből.

AKTIVÁLÁS:

  1. Add hozzá a tejkefir szemeket 100ml tejhez.
  2. Fermentáld 24 órán át (20-24°C-on). 12 óra után óvatosan keverd meg.
  3. 24 óra elteltével szűrd le finom szitával és mosd meg a szemeket langyos vízzel.
  4. Ismételd meg 5-7 alkalommal. Kezdj el 200ml tejet használni, amikor a szemek aktivitást mutatnak (savanyodás, sűrűsödés).
  5. Amint a tej kefirré fermentálódik, a szemek használatra készek.

TEJKEFIR RECEPT

  1. Aktivált tejkefir szemek.
  2. 600ml tej.

Add hozzá a tejkefir golyókat a tejhez és fedd le. Fermentáld 24 órán át (20-24°C-on). Szűrd le a kefirt és használd a szemeket a következő adaghoz. A tejkefir készen áll a fogyasztásra vagy a második fermentálásra.

*Szárított tejkefir szemek kisebb méretűek lehetnek. Jobb finomabb szitát használni az első pár hétben, amíg a golyók növekednek.

TIPPEK TEJKEFÍRHEZ

A levegő keringését a felső átlátszó fedél enyhe nyitva hagyásával biztosíthatja. Ha rendesen lezárja a fedelet, az megakadályozza a gyümölcslegyek és a szennyeződés bejutását az üvegbe. A szűrőnek két öntési területe van - nagyobb rések a szokásos méretű tejkefírszemcsékhez (borsó - mogyoró méretűek). A hidratált tejkefírszemcsék kisebbek lehetnek aktiválás után. Finomabb hálós szűrőt használhat az első hetekben, amíg megnőnek.
Ha szünetet szeretne tartani, vagy extra tejkefírszemcséi vannak, hűtőben tárolhatja őket (7-14 napig) kevés tejben vagy víz-cukor oldatban. Fogyassza frissen a tejkefírt, vagy tárolja hűtőben legfeljebb 7 napig. Figyelem, az íze még mindig változni fog, mert a lassú fermentáció a szemcsék eltávolítása után is folytatódik. A tejkefír idővel savanyúbb lesz. Az első 24 óra fermentáció után másodlagosan is fermentálhatja a tejkefírt a folyamat befejezése érdekében. Ezt szemcsék nélkül végezzük további 12 órán át.

TEJ ÉS VEGÁN KEFÍR VÁLASZTÁSA

  • Tehéntej: a legnépszerűbb választás fermentáláshoz, vastag, sima tejkefírt eredményez.
  • Kecsketej: vékonyabb kefírt készít kiváló ízzel.
  • Juhtej: több fehérjét tartalmaz, és krémesebb kefírt eredményez.
  • Laktózmentes tej: nem használható tejkefír fermentálásához. A fermentáció során a laktóz táplálékul szolgál a baktériumoknak. A fermentált kefír a fermentáció végén 99%-ban laktózmentes.
  • Növényi alapú, vegán alternatívák: Készíthet kefírt növényi alapú tejekkel, mint kókusztej, szójatej, mandulatej stb. Néha a szemcsék jól működnek, máskor szükségük lehet revitalizálásra hagyományos tejben a fermentációk között.

További információk

Tömeg 1 g