Sajt készítés
gyakori kérdések

Kefir Sajt

A sajtkészítő segítségével könnyedén elkészíthetjük a kefirsajtot vagy más típusú sajtot. Az egyedi konstrukciónak köszönhetően egyszerűen és gyorsan elválaszthatjuk a kefíres tejet a savótól. A tejsavó átszűrésre kerül a hálón, míg a friss, krémes sajt a hálóban marad. A savó  így  az üvegedényben gyűlik össze.

 A fermentált sajt otthoni készítése remek módja annak, hogy nap mint nap friss sajtot kínálhassunk az asztalon.

Milyen sajtokat készíthetek a KEFIRKO sajtkészítővel?

A Kefirko sajtkészítővel rendkívül sokféle sajtot készíthet. Ez a konyhai eszköz elsődlegesen kefirsajt előállítására lett tervezve, de számos más sajtfajta is elkészíthető vele. Az innovatív kialakításának köszönhetően egyszerűen készíthet túrót, mozzarellát, mascarponét, ricottát és még sok más ízletes sajtot.

Mire van szükség a kefír sajt elkészítéséhez?

A kefír sajt elkészítéséhez kefírre és néhány alapvető eszközre van szükség. Használhatja a Kefirko sajtkészítőt, amely kifejezetten házi kefirsajt készítésére lett tervezve. A készlet tartalmaz egy hálókosarat, amelyben a kefirt szűrhetjük. A kosár kialakítása lehetővé teszi a lassú szűrést, így a szilárd részek a kosárban maradnak, még akkor is, ha a savó kifolyik. A hálókosár egy üvegedényhez van rögzítve, ami segít megőrizni a tejsavót – a kiszűrt folyadékot.

Hogyan készül a kefir sajt a KEFIRKO sajtkészítővel?

1. LÉPÉS
Öntse a kefirt a Kefirko sajtkészítő hálókosarába. Körülbelül 0,6 liter (20 uncia) kefir elhelyezésére van lehetőség. Fedje le a felső résszel, de ne zárja le túl szorosan, hogy biztosítsa a légáramlást, és megakadályozza, hogy a kis darabok vagy legyek belekerüljenek a kefirsajtba.

2. LÉPÉS
Helyezze a Kefirko sajtkészítőt a hűtőbe, hogy lelassítsa vagy megakadályozza a további erjedést. Hagyja benne a megfelelő ideig, hogy a kívánt állagú sajtot elérje. Szűrés közben előfordulhat, hogy a sajt a karika szélére tapad, ezt egy kanállal könnyedén eltávolíthatja.

3. LÉPÉS
Vegye ki a Kefirko sajtkészítőt a hűtőszekrényből, és nyissa ki a felső fedelet (itt a nyomórugó segítségével keményebb sajtot is készíthet). Csavarja le a gyűrűt, majd vegye le a hálókosárral együtt. A felső fedél használható a hálókosár tálcájaként, így dobja le a gyűrűt. Fordítsa meg a hálókosarat, és helyezze egy tányérra, hogy kiemelje a sajtot.

4. LÉPÉS
A sajt most már készen áll a fogyasztásra vagy receptekben való felhasználásra. Ízesítse a sajtot száraz vagy friss gyümölcsökkel, diófélékkel, gyógynövényekkel vagy a választott fűszereivel. Válassza ki a hozzávalókat, és készítse el a kedvenc friss sajtváltozatát.

Mennyi ideig tart a kefir sajt elkészítése?

Ha a kefir sajthoz először el kell készítenie a kefirt, amelynek erjedése 12-24 órát igényel. Ezt követően a kefirt leszűrheti közvetlenül a Kefirko sajtkészítőbe. Az elkészítési idő függ attól is, milyen állagot szeretne elérni a kefir sajtjában: minél hosszabb ideig áztatja a kefirt, annál szárazabb és sűrűbb lesz a sajt.

Az idő:

  • Néhány óra: sűrűbb kefir, amely alkalmas mártogatásra.
  • Egy éjszaka: krémes sajt készítéséhez.
  • 1-2 nap: félkemény sajt előállításához.

Félkemény sajt készítéséhez használhatja a korongos nyomórugót is, hogy biztosítsa az összes savó eltávolítását. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sajt állaga az összetevőktől és a hőmérséklettől is függ.

Milyen hőmérsékleten készül a kefir sajt?

Ajánlott, hogy hűvös helyen vagy hűtőszekrényben készítse el a kefir sajtot, mivel ez segít leállítani vagy lassítani a kefir további erjedését. Ha viszont savanykásabb vagy erősebben erjesztett ízű sajtot szeretne, akkor nyugodtan hagyhatja szobahőmérsékleten is a szűrést.