Tejkefir gyakori kérdések
Tejkefir ital
A tejkefir egy fermentált ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy a különleges, újrafelhasználható élő kultúrákat, más néven tejkefirszemeket, 24 órán keresztül tejben erjesztenek.
Hogyan válasszunk tejet a tejkefir szemek aktiválásához?
Tejkefirt készíthetünk tehén-, kecske-, juh- vagy növényi tejből. A legjobb, ha teljes zsírtartalmú, friss vagy pasztőrözött tejet választunk a kefir elkészítéséhez. A kefir szemeket általában tehéntejben termesztik, hacsak a gyártó másként nem javasolja. Ha más tejfajtát szeretne használni a kefir készítéséhez, óvatosan járjon el a váltás során.
Lehetőleg kezdetben csak a kefir szemek egy részét helyezze az új tejbe, míg a többit tartsa meg, hogy szükség esetén vissza tudjon térni az eredeti tejhez. Ne feledje, hogy az összes összetevő változása hatással lehet a szemek működésére. Valószínűleg néhányszor ki kell cserélnie az új tejet, mielőtt megfelelő kefirt kap. A kefir szemeknek időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új összetevőkhöz.
Hogyan aktiváljuk a tejkefir szemeket?
-
Lépés: Adjon hozzá a tejkefir szemeket 100 ml tejhez.
-
Lépés: Erjessze 24 órán át 20-24°C-on. 12 óra elteltével óvatosan keverje meg az üveget, mozgassa meg, de ne használjon külön keverőt.
-
Lépés: 24 óra elteltével szűrje le a kefir szemeket egy finom szűrővel, majd öblítse le őket langyos vízzel.
-
Lépés: Ismételje meg az első három lépést 5-7 alkalommal. Amint a szemek aktivitást mutatnak (például savanyodás vagy sűrűsödés), kezdjen el 200 ml tejet használni. Amint a tej kefirré erjed, a szemek készen állnak a további felhasználásra.
Mennyi kefirt érdemes fogyasztanom?
A kefir bevezetését fokozatosan célszerű elkezdeni, napi körülbelül 100 ml mennyiséggel. Az Ön érzékenysége és a kefir fogyasztását megelőző táplálkozási szokásai befolyásolják a reakciókat, amelyek kezdetben kényelmetlenek lehetnek, amíg a szervezete hozzászokik a fermentált italhoz.
A kefir fogyasztásának lehetséges mellékhatásai a következők:
- Gyomorgörcsök
- Székrekedés vagy hasmenés
- Puffadás
Ha még nem szokott hozzá az „élő” fermentált ételekhez, valószínű, hogy a hatások intenzívebbek lesznek. Amennyiben a tünetek zavaróak, érdemes szünetet tartani és orvosi tanácsot kérni. Elképzelhető, hogy a kefir nem a legideálisabb választás az Ön számára.
Ihatok sok kefirt?
Fontos odafigyelni a kefir fogyasztásának mennyiségére, különösen, ha kellemetlen mellékhatásokat tapasztal. Ez különösen vonatkozik arra, ha olyan egészségügyi állapotai vannak, amelyek korlátozzák a fehérjék, probiotikumok vagy savas ételek bevitelét. Ha bármilyen diszkomfortot érez, érdemes orvoshoz fordulni.
Mivel minden fermentált élemiszert fogyasztó eltérő határokkal rendelkezik, lényeges, hogy megtalálja azt a mennyiséget, ami Önnek a legmegfelelőbb, és ehhez tartsa magát. A kefir mennyisége, legyen az egy csésze vagy több, teljes mértékben az Ön egyéni szükségleteitől függ.