Anyaga: üveg (fermentáló üveg), BPA-mentes műanyag (kiegészítő tartozékok). Felhasználás: alkalmas zöldségek és gyümölcsök fermentálására
KEFIRKO eredeti papírdobozban a teljes szett, tartalma:
FERMENTÁLÓ üveg 1400 ml méretben.
CSAVAROS FEDÉL (VÁLASZTOTT SZÍNBEN)
ÜVEG SÚLY
NYOMÓRUGÓ
EGYIRÁNYÚ SZELEP
SZŰRŐBETÉT Az aktív szén semlegesíti a kellemetlen szagokat.
PUMPÁLÓ Szívja ki a felesleges levegőt az optimális fermentálási feltételek biztosítása érdekében.
ERJESZTÉSI IDŐ SZÁMLAP Kövesse nyomon a fermentálás kezdő napját a legjobb eredmények érdekében.
Használati útmutató – magyar és idegen nyelveken.
Termék méretei:
KEFIRKO eredeti papírdobozban a teljes szett.
(Ez a termék alapcsomagolása; megrendelés esetén plusz védőcsomagolásban kerül kiszállításra.)
Súly: 1116 g
Magasság: 27,5 cm
Átmérő: 11,8 cm
Termék használati méretei tetővel
Súly: 1050 g
Magasság: 24 cm
Átmérő: 10,6 cm
Egyszerűen fermentálhat különböző zöldségeket és gyümölcsöket, hogy finom savanyú káposztát, kimchit, vegyes zöldségeket és egyéb kisebb adag recepteket készítsen.
A zöldség fermentáló edények egymásra rakhatóak
ÖSSZESZERELÉS
A ZÖLDSÉGFERMENTÁLÓ elő használatbavétele
TISZTÍTÁSA és ÁPOLÁSA: Az első használat előtt mossa el az összes alkatrészt meleg, szappanos vízzel. Alaposan öblítse le a mosogatószert.
FIGYELMEZTETÉS!
A zöldségfermentálót nem szabad közvetlen napfénynek kitenni a fermentálás során; ne helyezze a konyhai pulton sem hőforrás közelébe.
Mosogatógépben nem mosható!
Gyermekek kezébe nem adható!
Törékeny!
Forró italok készítésére és tárolására nem alkalmas!
A felső fedél fekete habosított szén szűrőjét ki kell cserélni, ha az már nem látja el a funkcióját (néhány hónap folyamatos használat után).
Miután rögzítette a szilikon pumpát a fedélhez, győződjön meg róla, hogy a szélei egyenesek, és nem hullámosak.
Távolítsa el a szilikon pumpát és a tömítőgyűrűt a fedél alatt, és mossa el őket szappanos vízzel. Győződjön meg róla, hogy alaposan megszárította őket, mielőtt visszahelyezi.
HOGYAN KEZDJÜNK EL
Akárcsak más fermentálásnál, itt is bízzon az ízlésében és szaglásában; a kísérletezés tanulás. A zöldségek és gyümölcsök fermentálásával megőrizhetjük őket, és táplálóbbá tehetjük. Csak néhány zöldség és só kell, ami tartósít és gátolja a káros baktériumokat.
LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ÚTMUTATÓ
1. Hozzávalók előkészítése
Először mossa meg és szárítsa meg a zöldségeket. Ha a recept úgy kívánja, áztassa be a zöldségeket víz és só oldatába - brine - néhány órára vagy egy éjszakára. Vágja fel vagy reszelje le őket, vagy hagyja egészben, ha kicsik.
2. Só hozzáadása
Adja hozzá a sót, vagy áztassa be az összes hozzávalót a brine-be (víz és só oldat).
3. Keverés és nyomkodás
Használja a kezét vagy a nyomkodó eszközt. Próbálja meg összenyomni őket, hogy levegőt engedjenek el. Keverje össze a többi hozzávalót (fűszerek, gyógynövények stb.) és alaposan mixelje össze mindent.
4. Töltés az üvegbe
Fontos, hogy a keveréket szorosra töltse és nyomja le, hogy eltávolítsa a levegőbuborékokat. Az egész zöldségeket vagy nagyobb darabokat szorosra kell tömni, de óvatosan, hogy ne sérüljenek meg.
5. Üvegsúly használata
Helyezze a súlyt a fermentációs anyag tetejére, hogy alámerüljön. Használhatja a nyomó rugót is, hogy nagyobb erővel nyomja le.
6. Fedés és levegőpumpálás
Fedje le az üveget a fedelemmel, és állítsa be a fermentáció kezdő napját a fedélre. Pumpálja ki a felesleges levegőt a szilikon pumpa finom megnyomásával.
7. Fermentálás
A recepttől függően hagyja fermentálódni néhány napig vagy hétig. Az első néhány napban a fermentáció lesz a legintenzívebb. Egy-két nap elteltével ellenőrizheti a fermentáció ízét és savassági szintjét, és eldöntheti, hogy szeretné-e leállítani a fermentálást.
FERMENTÁLÁSI TÁBLÁZAT
1. nap
A brine oldat (só, víz, zöldség levek) gátolja a káros baktériumokat, így a hasznos baktériumok kolonizálhatják az üveget.
1-3 nap
A baktériumok elkezdik a cukrok savakká alakítását, CO2 buborékok képződnek.
4. nap után
Növekvő savasság: öregedési folyamat. A Lactobacillus baktériumok jól érzik magukat ebben a környezetben.
Több mint 14 nap: Savanyú káposzta, savanyított uborka, spárga, citrom.
TIPPEK
Amikor a fermentálás befejeződött, óvatosan nyissa ki mindkét fedelet. Távolítsa el az üvegsúlyt, és vegye ki az összes vagy csak egy részét a fermentált zöldségekből. A fermentált anyagot tárolhatja ugyanabban az üvegben a hűtőszekrényben, vagy kisebb üvegekbe is átteheti.
Szinte mindent fermentálhat, de próbáljon minőségi, helyben és organikusan termesztett hozzávalókat választani.
A zöldségektől és a recepttől függően felapríthatja őket késsel vagy reszelheti mandolinnal. Például a káposztát (savanyú káposzta esetében) általában vékony szeletekre reszeljük. De amikor cukkinit fermentálunk, elég csak vékony szeletekre vágni.
A sózás általában elegendő folyadékot biztosít ahhoz, hogy a fermentált anyag alámerüljön. A brine készítése azt jelenti, hogy víz és só oldatot készítünk a zöldségek áztatásához.
Használhatja a nyomkodó eszközt a sózott zöldségek összetörésére. Ez segít, hogy a zöldségek több vizet engedjenek el.
Ha brine-t használ, győződjön meg róla, hogy a folyadék minden zugba és résekbe eljut.
Mindig hagyjon egy kis helyet az üveg tetején, mivel a zöldségek a fermentáció során továbbra is engednek ki levet, és biztosítani kell, hogy elegendő hely legyen ehhez.
Magyarországon forgalmazza:
Sellei-Perjési Ildikó EV 59292205 90142097143 Székhely és levelezési cím: 1126 Budapest, Márvány u. 48
(Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen a címennincs kiszolgálás, ügyfélfogadás vagy bolt. A vásárlás kizárólag a webshopon keresztül lehetséges.) KEFIRSHOP.hu