Kombucha fermentáló 4L- KEFIRKO®

27500 Ft

 

KEFIRKO eredeti papírdobozban a teljes szett, tartalma:

  • FERMENTÁLÓ ÜVEG 4 Liter
  • Bioplasztik fedő (választott színben)
  • Tömítőgyűrű
  • Thermométer (hőmérő)
  • Aktívszén szűrő
  • Fermentációs óra (számlap)
  • Rozsdamentes acél csap (hálós szűrővel)
  • Fa lábak
  • HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ:  Magyar és idegen nyelven

Megjegyzés: A kombucha fermentáló készlet nem tartalmazza a KOMBUCHA oltókultúrát; ezt  külön lehet megvásárolni.

KOMBUCHA FERMENTÁLÓ - erjesztő

Rozsdamentes acél csap
Csatlakoztassa a csapot a használati utasításban szereplő ábrának megfelelően.
• Először távolítsa el a műanyag védelmet az alátétekről.
• Ügyeljen arra, hogy egy szilikon alátét legyen az üveg mindkét oldalán a meghúzás előtt.
• Az anyát kézzel húzza meg. Használjon elegendő erőt a szivárgás megelőzésére, de vigyázzon, hogy ne húzza túl, nehogy eltörje az üveget.

Fermentációs óra - Jelölje meg minden fermentáció első napját, hogy elkerülje a túlerjedést, és nyomon kövesse az időtartamot. A kombucha 7-10 napig vagy tovább erjed. Helyezze a fedélre úgy, hogy lenyomja (kattan), vagy távolítsa el a fogantyúval.

Aktív szénszűrő - A kellemetlen szagok semlegesítésére. Cserélje 2-3 hónapos állandó használat után.

Hőmérő - Ne feledje, hogy a kombucha akkor erjed a legjobban, ha szobahőmérsékleten, körülbelül 21-25°C között tartja.

Az erjesztési óra fogantyújával távolítsa el a szűrőt a fedélről.

Helyezze a tömítőgyűrűt a fedél alá. Lásd a helyes elhelyezést a képen.

Hogyan kezdjük el
A kombucha fermentálásához szükséges egy SCOBY nevű kultúra – ez a fermentáció során az üveg tetején képződik. Minden kombucha adaghoz szükség lesz rá. Használhat kombucha startert is – egy koncentrált folyadékot, amit az első adaghoz használhat. A fermentáció során a SCOBY a folyadék tetején fog kialakulni.

Kombucha recept

  • Kiváló minőségű üveg megfelelő fedéllel. (Kezdetben a kisebb mennyiségekhez az 1400ml Kefir fermentáló is megfelelő lehet)
  • 4g / 3 tk (2 teafilter) fekete vagy zöld tea
  • 50g cukor
  • Kombucha SCOBY folyadékkal vagy 100 ml kombucha starter

Az itt leírt mennyiségek 1 liter kombucha ital elkészítésére szolgálnak. Nagyobb mennyiségekhez arányosan növelje az összetevőket. Javasolt a mennyiséget növelni az első két adag elkészítése után új kombucha starterrel vagy SCOBY-val. Amint a kombuchája elég erős, képes lesz nagyobb mennyiségeket vagy folyamatos főzést is készíteni.

  • Elkészítheti a teát az összes vízből, vagy annak csak egy részéből, hogy gyorsabban lehűljön.

Mennyiségek

Mennyiség Tea Cukor Víz Starter
1L / 34 oz 4g / 3 tk / 2 teafilter 45g / ⅕ csésze 0,9L / 30 oz 100 mL / 3,4 oz
2L / 68 oz 9g / 6 tk / 4 teafilter 90 g / ⅔ csésze 1,8L / 61 oz 200 mL / 6,5 oz
3,5L / 119 oz 17g / 12 tk / 8 teafilter 170g / ½ csésze 3,2L / 108 oz 300 mL / 10 oz

Lépések

  1. Készítsen teát. Használjon zöld, fekete vagy ezek keverékét. Hűtse le, és adjon hozzá cukrot. Öntse a teát (és a vizet) a fermentáló edénybe. Hűtse le szobahőmérsékletre.
  2. Adjon hozzá kombucha startert és/vagy SCOBY-t egy kis folyadékkal a teához. (Mindig használjon legalább 10% starter/kombucha teát minden új adaghoz).
  3. Erjessze 7-10 napig, vagy kevesebb ideig, ha jun kombuchát készít. Kóstolja meg a fermentáció során, hogy megtalálja a megfelelő ízt.
  4. Vegye ki a SCOBY-t, és tartsa meg a folyadékot az új adaghoz.
  5. Tárolja a kombucha teát üvegekben. Fogyassza azonnal, vagy végezzen második fermentációt.

Tippek
Használhatja csak a víz egy részét a teához, majd hozzáadhatja a maradék vizet, hogy gyorsabban lehűljön a tea.
Minden adag után mentse el a SCOBY-t és egy megfelelő mennyiségű kombuchát. A mennyiség a következő adag méretétől függ. Ajánlott mindig legalább 10% starter folyadékot/kombucha teát használni (több is lehet).

Folyamatos főzés
Kezdetben készíthet kisebb adagokat kombuchából. Azonban idővel és ahogy a kultúrája erősödik, valószínűleg a kis adagok már nem lesznek elegendőek, különösen, ha mindig elérhető kombuchát szeretne. A folyamatos kombucha főzés azt jelenti, hogy soha nem áll meg a fermentáció. Amint megtalálja a legjobban tetsző kombucha ízt, beállíthatja a fermentációs tervet.
A folyamatos kombucha főzéshez a legjobb, ha csappal ellátott edényt használ, amely könnyebb kitöltést tesz lehetővé. Fontos, hogy mindig friss édesített teával pótolja a levett mennyiséget. Ügyeljen arra, hogy mindig elég kombucha maradjon az edényben a folyamatos főzéshez.

Lépések a folyamatos főzéshez

  1. Készítse el a kiinduló kombucha mennyiséget. Használja a megfelelő arányú összetevőket.
  2. Hagyja fermentálódni 1 hétig. Kövesse nyomon, hogyan változik a kombucha íze, általában körülbelül egy hétig tart a fermentáció.
  3. Kezdje el lecsapolni a kombuchát. Egy csészét vagy egy üveget tölthet egyszerre. Néhány üveg kombuchát is lecsapolhat, és második fermentációt végezhet rajta.
  4. Hagyjon legalább 20%-nyi kombuchát az edényben, hogy biztosítsa a fermentáció folytatását. Több is jobb, hogy gyorsabban legyen kész a kombucha.
  5. Pótolja a levett mennyiséget. Friss édesített teával pótolja a pontos levett mennyiséget.
  6. Fermentálja újra 24-48 óráig. Ezen rövid fermentációs idő után ismét lecsapolhatja a kombuchát. Ez azt jelenti, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal tölthet kombuchát.

Tippek a folyamatos főzéshez
A Kombucha Fermentáló 3,5 liter (119 oz) kombucha készítésére optimális.
Keverje meg az italt kitöltés előtt. Néha lerakódások lehetnek az edény alján. Keverje meg, hogy a kombucha minden jó alkotórésze keveredjen.
A csap tisztítása. Néha a csap eltömődhet, és ki kell tisztítani a könnyű kitöltés érdekében. Ez a lebegő kis részecskék miatt fordulhat elő.

Második fermentáció
A kombucha ideális a második fermentációhoz. Így befejezheti a fermentációt, ízeket adhat hozzá, és növelheti a buborékok mennyiségét az italban.
Második fermentációhoz zárható palackokban fermentálja a kombuchát, hogy megtartsa a buborékokat. Adhat hozzá friss gyümölcslevet, cukrot, szirupot vagy gyümölcsdarabokat. Még ha eltávolítja is a SCOBY-t a kombuchából, a fermentáció továbbra is zajlik, és az ital íze egy-két nap alatt megváltozik.

Egyéb felhasználások
Amíg a kombucha fermentálása szünetel, alakítsa át a tartályt kényelmes italadagolóvá. Vagy használhatja egy nagy adag vízi kefir fermentálásához is.

Kombucha Fermentáló használata - karbantartása
Első használat előtt mossa el az összes részt meleg, szappanos vízzel. Gondoskodjon róla, hogy alaposan öblítse le a mosószert.
Kézi mosást ajánlunk a Kombucha Fermentáló minden részéhez.
Ne tegye közvetlen napfényre fermentáció közben; ne helyezze hőforrások közelébe sem.
Ne mossa a szén szűrőt. Cserélje ki 2-3 hónapos állandó használat után.
Az edény mozgatásakor ne fogja meg a csapnál vagy a fedélnél.

Fontos figyelmeztetés
Mosogatógépben nem mosható
Gyermekek kezébe nem adható
Törékeny
Forró italok készítésére és tárására nem alkalmas

A műanyag alkatrészek mind bioplasztikból készültek, ami környezetbarátabb előállítást jelent, mivel szerves anyagból készültek.

További információk

szín

Kék, Bézs, Zöld, Rózsaszín