Ha szereted a különleges, fermentált ételeket, akkor a kimchi palacsinta garantáltan elnyeri a tetszésed. A koreai konyha egyik legismertebb fogása, amely a fermentáció erejétől kapja savanykás-pikáns karakterét. A kimchi nemcsak egészség támogató hatású lehet, hanem remek alapanyag is, amit akár saját fermentáló üvegben is elkészíthetsz otthon. Ez a ropogós palacsinta ideális választás, ha gyors, mégis izgalmas ételt szeretnél az asztalra tenni. Tökéletes vacsora egy hűvös estén, de vendégváró falatként is megállja a helyét. Íme a recept, amivel te is könnyedén elkészítheted ezt a melengető koreai klasszikust.
Kimchi palacsinta – ropogós, pikáns koreai kedvenc
Ha valami igazán gyors, izgalmas és melengető ételre vágysz, akkor a kimchi palacsinta (kimchi jeon) tökéletes választás. Koreában igazi klasszikus: egyszerű, mégis tele van ízekkel, és pont annyira rugalmas, hogy mindig hozzá tudd igazítani a hűtőd tartalmához.
A savanykás, pikáns kimcsi adja az alapot, amit egy könnyű palacsintatésztába keverünk, majd forró olajban aranybarnára sütünk. Az eredmény kívül ropogós, belül szaftos és tele zöldséggel – igazi komfortétel egy esős délutánon vagy gyors vacsoraként.
Hozzávalók
1 csésze fermentált kimchi (kevés lével együtt)/recept az előző blog bejegyzésben
1 csésze liszt (vagy fél liszt + fél rizsliszt, ha ropogósabbra vágysz)
½ csésze víz (szükség szerint igazítva)
1 tojás (opcionális)
1–2 újhagyma
Egy marék maradék zöldség (pl. cukkini, répa, hagyma, gomba)
Kevés friss zöldfűszer (opcionális, pl. koriander)
Olaj a sütéshez
A szószhoz (opcionális, de erősen ajánlott 😉)
2 ek szójaszósz
1 tk rizsecet vagy citromlé
½ tk szezámolaj
Csipet cukor
Csilipehely vagy friss csili
Pirított szezámmag
Elkészítés
Tészta – Keverd össze a lisztet, vizet, tojást és egy kevés kimcsi levet. Add hozzá a kimchit, újhagymát és a zöldségeket.
Sütés – Egy serpenyőben hevíts kevés olajat. Egy merőkanál tésztát simíts szét vékony koronggá, és süsd 3–4 percig, amíg ropogós, majd fordítsd meg.
Tálalás
Vágd szeletekre, és forrón mártogasd a szószba.