Pirított kimchi – gyors, laktató egytálétel rizzsel vagy tésztával

Ha a kimchit nemcsak savanyúságként, hanem főszereplőként szeretnéd kipróbálni, a pirított kimchi tökéletes választás. A koreai konyha egyik legjobb titka, hogy a fermentált zöldségek a serpenyőben új életre kelnek: a fermentáció adta savanykás-pikáns alap íz kiegészül egy füstös, karamellizált karakterrel. Nem véletlen, hogy a kimchi ennyire népszerű – otthon is könnyedén elkészíthető, ha van saját fermentáló üveged, és szereted a kísérletezést. Ez a fogás különösen praktikus, mert pillanatok alatt összeállítható, laktató és szinte bármilyen maradék rizzsel vagy tésztával jól működik. Egyetlen serpenyő, kevés alapanyag, és máris kész az ízorgia, ami garantáltan feldob egy hétköznapi vacsorát. A következő receptben mutatom, hogyan készítsd el ezt a gyors és tápláló egytálételt.


Hozzávalók (2 adag)

1–2 csésze kimcsi, durvára vágva

2 csésze főtt rizs vagy 200 g főtt tészta

1 ek olaj (szezámolaj különösen finom hozzá)

1 tojás, tükörtojásnak sütve

Egy marék zöld (pl. újhagyma, spenót, koriander)

Pirított magok vagy szezámmag a tetejére

Opcionálisan: maradék hús, tofu vagy más zöldségek


Elkészítés

1. Kimchi pirítása
Hevíts fel egy kevés olajat a serpenyőben, majd dobd rá az aprított kimchit. Pár percig pirítsd, amíg illatos és kissé karamellizált nem lesz.

2. Összekeverés
Add hozzá a főtt rizst vagy tésztát, és jól forgasd össze, hogy a kimcsi íze mindenhol átjárja. Ha van otthon egy kis szójaszósz vagy szezámolaj, csepegtess rá egy keveset.

3. Tálalás
Tedd a tányérra, a tetejére helyezz egy tükörtojást, szórd meg magokkal, és dobd rá a zöldeket.

👉 Tipp: Ha kicsit szaftosabbra vágysz, adj hozzá kevés kimcsi levet vagy egy kanál csilipasztát (gochujang). Ez a fogás így még autentikusabb lesz.


🔥 Pro Tipp a tökéletes kimchihez

A kimchi fermentálásánál kulcsfontosságú, hogy a zöldségek mindig a lé alatt maradjanak. Ehhez a legjobb választás egy fermentáló üveg, amelyben nemcsak üvegsúly, hanem rugós prés is biztosítja a folyamatos nyomást. Így nincs szükség napi lenyomkodásra, a fermentáció pedig egyenletesen és biztonságosan zajlik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a 900 ml-es vagy a nagyobb, 1400 ml-es zöldség fermentáló üveg a legpraktikusabb a kimchihez. A 900 ml zöldség fermentáló  ideális kisebb adagokhoz vagy kezdőknek, míg a 1400 ml-es változat bőséges mennyiséget enged készíteni, így egyszerre több ételhez is lesz alapanyagod. Mindkettő biztosítja, hogy a kimcsi mindig ropogós, ízletes és  minőségi legyen.